Building Futures

Catrine Community Centre

The Catrine Community Education and Visitors Centre (CEVIC) project involved the refurbishment and extension of a large Victorian manse and adjoining Church Hall as well as the construction of a new link extension between the existing buildings, to create a heritage interpretation centre within a conservation area of the unique David Dale planned mill village.

The Victorian manse faces onto Ballochmyle Street and now offers the local community with enhanced facilities such as office space, meeting rooms and a modernised data network.

The former Church Hall stands at the rear of the site and it to has been modernised with a new external cladding solution. It’s ancillary buildings were demolished to make way for the interpretation centre, a unique building that offers visitor’s to learn about the industrial heritage of the site and the wider area of Catrine.

Our client, Catrine Community Trust, maintained a commitment to low carbon technology and best practice demonstration of an ecologically friendly approach in use of materials and technology. For this reason the project includes renewables technologies including PVs and Heat recovery, as well as a biofuel demonstration area.

The client Catrine Community Trust is a charity organisation run by local volunteers. The project is funded by various charity and private organisations including: Heritage Lottery Fund; Ayrshire LEADER; Scottish Rural Development Programme (Rural Priorities); Big Lottery; East Ayrshire Council; Cumnock & Doon Valley Minerals Trust.

Client:
Catrine Community Trust

Contract Value:
£1 million

Project Categories:
Construction
Conversions
Public Amenity
< Back
Latest News
CCG CONTINUE AFFORDABLE HOUSING COMMITMENT TO THE CITY OF EDINBURGH
MORE >