Building Futures

MILL PLACE, UDDINGSTON

Mill Place, Uddingston, is a modern, high-quality affordable housing development funded by South Lanarkshire Council that was constructed using CCG OSM’s fully enhanced iQ4 closed panel timber system.

Located just off Uddingston Main Street, the development comprises twelve 1-bed and 2-bed amenity flats. Spread across two, three-storey blocks, the homes have been designed to meet the full Amenity Standard to encourage independent living incorporating, as standard, features such as barrier-free level access, accessible sockets and switches, throughout. The design is adaptable and flexible to anticipate meeting future needs, such as the installation of ceiling hoists mechanisms and electrical trunking for additional wiring of lifting aids for wet rooms, or behind wall fixings.

The development also includes reserved parking for people with disabilities, remote-controlled video phone entry to the communal close, and lift access to the upper floors.

CCG OSM’s iQ4 enhanced closed panel timber system was utilised for the build due to the environmental standards that the Council wanted for the project. The system was delivered to site complete with insulation, windows and doors along with a factory-applied lightweight cladding solution. The Alumasc AVS System was specified with an acrylic brick slip finish that was completed through to internal service void lining with minimal application required on site.

Through the use of the iQ4 system, the development was delivered without the constraints brought by a material shortfall (brick) and the challenges of finding skilled labour. As such, Mill Place, from the first delivery of the closed panel timber system, was installed and fully clad in a period of just 16 weeks.

CCG OSM’s enhanced closed panel timber system has excellent thermal properties and will ensure residents are met with savings on their energy bills. Further, the development also incorporates energy-saving features such as highly efficient gas condensing boilers, LED lighting, as well as a Kalzip standing-seam roof with mounted solar photovoltaic panels, all contributing to a Silver standard of sustainability.

Mill Place was completed in April 2017.

Client:
South Lanarkshire Council

Contract Value:
£1.6million

Project Categories:
OSM External Projects
< Back
Latest OSM News
NEW COUNCIL HOUSES OFFICIALLY OPENED IN BARRHEAD
MORE >