Building Futures

Orwell Terrace, Edinburgh

Orwell Terrace is a new student housing development comprising 237 beds for Edinburgh Napier University. The development is located in the Dalry area of Edinburgh city centre, offering students’ unrivalled access to local amenities and public transport, including links to some of the University’s campuses as well as leisure facilities and supermarkets all within 1000m.

Prior to construction, the site was home to an industrial unit which was demolished by CCG upon site start in April 2015. The demolition phase of works was the first challenge presented to the CCG Site Team and acknowledged the general complexity of being able to deliver the build a site spanning just 0.32ha with only one access road within a timeframe that was heavily restrictive in movement since the University had to be able to accept entry for their September term start in 2016.

The design seeks to complete the rear of the Orwell Terrace courtyard, an area that is largely flanked by four storey housing. However, rather than replicating the existing typology, Orwell Terrace consists of three blocks reaching four storeys to the north east, and to the south east, a seven storey rotunda establishes a distinctive presence onto the more open aspect of Dalry Park. To the west, a four storey L-shaped block helps mask the rear of the adjacent Lidl supermarket offering a pleasant urban alternative to the poor semi-industrial aspect.

Whilst the style of accommodation differs from the adjacent typology, a common choice of material was chosen in order for the Orwell Terrace development to integrate with the surrounding community. As such, a buff coloured brick was used for the principal building frontages to keep in character with the surrounding buildings; infill panels featuring full height windows, and timber-effect panels develop a grid appearance to parts of the design in contrast to more solid areas of wall and the top floor setbacks are clad in zinc.

The student residences are arranged in the form of dual aspect flats – typically in clusters of 4-9 bedrooms with en-suite shower rooms, and a shared living room/kitchen for each flat. All blocks are also fitted with lift access. Block A contains two flats on each level with kitchen/dining spaces in the north-east and south-west corners whilst Block B houses 3-4 flats on each level with kitchens situated on the street elevation at the north and south corners. Block C, the seven storey rotunda is based on one flat per floor accessed by a main core and has kitchens looking over Dalry Park.

To maximise the design at site level, CCG utilised a mix of traditional and modern methods of construction. CCG OSM’s enhanced closed panel timber system was used across Blocks A and B whilst Block C was constructed using a masonry base used for the ground and first floors with the timber frame system used for the additional storeys.

Students have access to a shared, fully fitted/furnished kitchen and living areas with Wi-Fi as well as having access to a communal bike store that can be used for themselves and guests all year round.

CCG completed the development in September 2016

Client:
Edinburgh Napier University

Contract Value:
£10 million

Project Categories:
OSM CCG Projects
Student Accommodation
< Back
Latest News
NEW LIFE FOR CITY CENTRE STABLES
MORE >