Building Futures

THE OLD POLICE STATION, STENHOUSEMUIR

CCG and Falkirk Council have successfully regenerated ‘The Old Police Station’, a brownfield site formerly the home to Larbert Police and Registry Office through a stunning development of affordable housing.

‘The Old Police Station’, funded by Falkirk Council and the Scottish Government, comprises of 18 flats and was part of a two storey Victorian sandstone building, built in 1901, combining the Council’s Registry Office and Police Station on Main Street. The site spans just 0.4 acres but given its town centre location, and proximity to amenities and services, including a health centre, it presented the ideal opportunity to be included as part of Falkirk Council’s development programme for new build Council Housing.

The building had historical significance to the local community therefore many options were considered to retain as much as much, or as little of the building as possible. After in-depth consultation it was established that there was significant support for the retention of the existing stone façade, however, the data captured from the feasibility assessment indicated that the façade was in a very poor condition, and therefore determined that it would be more cost effective to rebuild the existing front elevation in new stone. It was important to Falkirk Council and laterally during construction for CCG to maintain as much of the building’s character as possible.

The new stone facade was detailed to replicate the existing, including the original detailing and features. The stone from the demolished façade was cleaned and dressed and used to build a new stone boundary wall along the frontage on Main St. The original police station signage and date stones were also incorporated in this wall, and provided a continuity of the original building within the new development.

The original window arrangement of the façade was used as the generator for the new flats, and incorporated the original 3.0m floor to ceiling heights on the ground and first floors, whilst the additional third floor has been designed to the standard 2.4m ceiling heights. The third floor has been stepped back from the main stone elevation, and a low pitched zinc roof has maintained the ridge line within the ridge of the original Victorian building. The windows of the flats to the gable and south elevations have been made as wide as possible to provide a contrast with the proportions of the originals

CCG adopted a Fabric First approach for the construction with the CCG OSM closed panel timber system being specified ensuring developed to a Bronze Standard of accreditation. The use of this system, complete with insulation windows and doors (all internal doors were also manufactured by CCG) brings enhanced efficiency and energy savings to the new residents. Further savings are achieved through the use of underfloor heating and solar PV panels.

The closed panel timber system also brought efficiencies at site-level. Given the size constraints and town centre location, it was important to minimise the impact of construction works as much as possible. CCG were able to adhere to this notion by installing the the timer superstructure wind and water tight in just 17 weeks contributing to completion five weeks in advance of the contract programme.

Falkirk Council were able to include the community in as much consultation as possible prior to construction so naturally during the works, CCG wanted to do the same. A total of 3 general labourers from the FK postcode region were employed as a direct result of the project. Also, CCG was able to provide a work placement to Amy Rodgers of Denny High School who was based at CCG’s HQ in Cambuslang, and provided a site tour to students of Stirling University.

Client:
Falkirk Council

Contract Value:
£4 million

Project Categories:
Construction
OSM CCG Projects
Social & Rented Housing
< Back
Latest News
CCG CONTINUE AFFORDABLE HOUSING COMMITMENT TO THE CITY OF EDINBURGH
MORE >