Building Futures

The Ballet School, Glasgow

The Ballet School is a bespoke student housing project located within the Woodlands Conservation Area in the west end of Glasgow. The project comprises the conversion of a Grade B Listed sandstone tenement and the construction of two new apartment blocks to provide enhanced living accommodation for up to 103 students attending universities across the city.

Block A, the existing tenement building, coined the name ‘The Ballet School’ as the Royal Ballet of Scotland occupied the residence up until the early 00’s before moving to another area for the city. Given the building’s age and the considerable period of time that the building was out of use, CCG were required to provide extensive upgrades to the building fabric to bring it up to modern living standards. The extensive renovation and changes to the necessary changes to the layout gave 37 one bedroom apartments and ample office space for the management staff of the end-user client, CRM students.

The remaining 66 apartments were constructed across two four-storey blocks located in the rear courtyard of the tenement totalling just 0.23 hectares in size. The courtyard was broadly taken up by a WWII army drill hall and various out buildings and, with occupied tenemental properties immediately adjacent, compounded with a single access road, this meant that effective project management and strict site management protocols were crucial to delivering the project. Thus, the Site Team made use of an abandoned school and its playground next door which ensured that none of the courtyard space was taken up by a site compound. This was accessible via another road which ensured construction traffic, a mix of articulated lorries and a large crane, was not bottlenecked to one area; effectively reducing the impact on the surrounding community and roads.

Due to the limitations set by the site, traditional construction methods were not viable. A solution to this was the use of a panelised timber frame system manufactured in a long panel format by CCG OSM. Complete with wall linings, service zones and CCG-manufactured windows and doors, complimented by off-site manufactured roof and floor cassettes, the system was installed and erected in a much faster time period, so much so that the project was completed ten weeks in advance of the 65 week contract programme. This completion date ultimately enabled the client to utilise a show flat ensuring that all 103 apartments were fully let for the 2015/2015 academic year.

With a mix of ‘old and new’ represented by the sandstone building and the modern, aluminium-clad apartment blocks, stunning interiors and a wide array of local amenities, ‘The Ballet School’ offers the students of Glasgow with a truly bespoke place to live and study and that is why in 2014, the project was awarded with the ‘Best Design’ award by the RIAS and RIBA.

Client:
CCG/ West Princes Street LTD

Value:
£6.7 million

Awards:
RIAS and RIBA Best Design 2014

Project Categories:
Developments
Manufacturing
Conversions
OSM CCG Projects
Student Accommodation
< Back
Latest News
CCG AND EAST RENFREWSHIRE BREAK GROUND AT NEW SOCIAL HOUSING DEVELOPMENT
MORE >